dugulasprofi.hu logo

Vízvezeték szerelés Budapest


Budapesten a társasházak és a panel lakások többsége amik 20-50 éve épültek már öregek és sok velük a probléma. Nem beszélve arról, hogy akkoriban még a réz és vascsövek voltak a vízvezeték szerelés alapjai. Azonban mára már ezeket mindenképp hanyagolni kell és haladni a korral. A 20-30 éves csövek gyakran kilyukadnak, mert elöregedtek. Ez a régi épületeknek az átka, ami sok kiadással jár. Nem beszélve a dugulásokról és a nehézkes lefolyásokról.

Budapest a vízvezeték szerelés paradicsoma mondhatjuk így is, mert nagyon sok az elöregedett ház. Az emberek nem foglalkoznak csak, akkor a problémával ha már megtörtén a baj, pedig meg lehetne előzni a lakások elárasztását. Mivel egy csőtörésnél ha épp nem vagyunk otthon pl, akkor az összes berendezés a kukában landolhat. Mindent egy vízvezeték rendszer felújításával meg lehetne előzni.

Budapest Magyarország fővárosa ezt minden magyar jól tudja. Itt fejlődik leggyorsabban minden és itt van a leggyorsabb népesség növekedés. Ezt a növekedést csak úgy lehetett követni, ha nagyon gyorsan lakótelepeket építettek. Ennek az átka a rossz kiépítés és a vascsövek.

Budapesten nem sok vízvezeték szerelő van! Miért? Azért mert ki akarna Budapesten éjjel és nappal vezetni? Hidegben – melegben vízben ázni? Ásni egész nap? Nem, nem sokan szeretik ezt csinálni mert nehéz munka és még némi gondolkodást is igényel. A mai informatikai világban a vízvezeték szerelés nem egy vonzó szakma. Ami vonzóvá teszi egyeseknek, hogy a szolgáltatás ára magasabb, mint más szolgáltatásoknál főleg Budapesten.

Nagy általánosságban elmondható, hogy az alapanyag költség kb annyi mint a munkaköltség. Aki ért olyan szinten a vízvezeték szereléshez, az meg tudja becsülni a kiadást.

Nem csak akkor érdemes keresni egy vízvezeték szerelőt Budapesten ha már komoly a baj. A vízvezeték szerelők csinálják a fürdőszobák felújítását is és az új házaknak a vízvezetékének a kialakítását is.
A víz bevezetése egy épületben, álltalánosan bemutatva:

A víz elosztása egy otthonon belül három különböző körre osztott vízvezeték-szerelvényt foglal magában: a melegvíz, a hidegvíz és a szennyvíz elvezetésére szolgáló szennyvíz.

Ahhoz, hogy a lakást ivóvízzel lehessen ellátni, vízcsatlakozást kell kiépíteni, hogy a csővezetéket a lakásba lehessen vezetni. Ezt a Műszaki Építési Szabályzatnak megfelelően kell elvégezni. A vízcsatlakozás a lakás vízvezeték-szerelvényét köti össze az általános elosztóhálózattal, amely a közműszolgáltatókhoz tartozik.

A lakáson belül az elrendezés két körre van osztva a hideg és meleg víz számára, amelyek az álmennyezeteken vagy a válaszfalak legmagasabb részén kerülnek elhelyezésre. A hideg- és melegvíz-bemeneti nyílások azonos magasságban és 15 cm távolságban helyezkednek el, a melegvíz a bal oldalon, a hidegvíz pedig a jobb oldalon. Az elágazásoknál a melegvízcsöveket a hidegvízcsövek fölött kell tartani.

A vízvezetékrendszer minden elágazásánál, amikor egy új vizes helyiségbe lépünk be, mindkét áramkörben elzárócsapokat kell felszerelni, a lehető legközelebb a mennyezethez. Onnan a csöveket a lehető legmélyebben kell leengedni a hálózatra csatlakoztatandó készülékek magasságáig.

Milyen eszközök és alapanyagok kellenek ehhez?

 • Közműre való csatlakozás Ez az a pont, ahol a házi berendezés csatlakozik a nyilvános elosztóhálózathoz.
 • Mérő A vízfogyasztást köbméterben méri. A szervizcsatlakozás mellett, az ellátóhálózat elején helyezkedik el.
 • Általános elzárócsap Engedi vagy korlátozza a víz áramlását. A mérőműszer mellett van elhelyezve.
 • Szivattyú vagy nyomócsoport Többszintes épületekben helyezik el, hogy energiát adjon a víznek, hogy az minden emeletre elosztható legyen.
 • Függőlegesek Függőleges csövek, amelyek a vizet a padlóra juttatják.
 • Elkerülő utak Csövek, amelyek a WC-k vagy egyéb lefolyóba kerülő készülékek lefolyóit kötik össze az épület lefolyócsöveivel. Közvetlenül a leömlőcsőhöz vagy egy szifontartályhoz kell csatlakoztatni, amely aztán a leömlőcsőhöz csatlakozik.
 • Melegítő A hideg vizet meleg vízzé alakítja át. Saját elzárócsappal rendelkezik.
 • Elzárók Ezek minden vizes helyiségben elhelyezésre kerülnek, hogy szabályozzák a víz áramlását.
 • Vízbevezető nyílások Ezek csatlakoztatják a készülékeket a vízvezetékrendszerhez, és mindig elzárócsappal rendelkeznek.


Hogy kell megtervezni egy családi ház vízvezeték rendszerét?

A különböző elemek telepítése előtt egy tervet kell készíteni, amely felvázolja az összes elem elosztását a hálózaton belül. A tervezés megkezdése előtt bizonyos pontokat figyelembe kell venni, hogy az egy családi ház vízvezeték-szerelése megfelelően történjen:

 • Az otthon felosztása szektorok szerint Először is, az otthont különböző szakaszokra kell osztanunk, az otthon tervei alapján elemezzük az egyes helyiségek igényeit, például ha a hálószobához egyetlen fürdőszoba tartozik, akkor ezt a helyiséget egyetlen szakaszba helyezzük.
 • A csövek ábrázolása a terven A terven be kell rajzolnunk a csöveket, és fel kell tüntetnünk, hogy a vízvételi helyek hideg vagy meleg vízre szolgálnak-e.
 • Csapok Rajzolja le a csapok helyét, és tüntesse fel a teljes berendezés általános csapját.
 • Elágaztatás A csöveket ágazza el, és a főcsövet helyezze olyan helyre, ahol más szektorokra osztható.
 • Csatlakozások Csatlakoztasson minden egyes osztályt egy vízcsatlakozáshoz, amely viszont a vízvezető eszközökhöz csatlakozik.


Mennyibe kerűlhet egy családi ház vízvezeték kiépítése?

A családi ház vízvezeték-szerelés ára meghatározhatatlan, mivel 100 meg 1 dolog befolyásolja. Normális esetben egy ekkora munka elvégzése nagy beruházással jár, de nagyon is szükséges ahhoz, hogy minden háztartást el tudjunk látni az igényeiknek megfelelő folyóvízzel. Ha további információra van szüksége, forduljon a dugulasprofi.hu szakembereihez, akik árajánlatot adnak Önnek a vízvezeték-szerelésre.

Hogyan készítsünk vízvezetéket a fürdőszobában?

A fürdőszobai vízvezeték szerelés felújítása bonyolult reformnak tűnik, és bizonyos hatókörrel is rendelkezik. De ez nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Csak néhány iránymutatást kell követnie ahhoz, hogy a fürdőszobai vízvezetékeket gond nélkül telepíthesse.

Az egyes telepítések során elvégzendő lépéseken kívül van néhány trükk, amely segít elkerülni a problémákat. Azt is megkönnyítik, hogy az új telepítés tökéletes legyen. Az alábbiakban bemutatunk néhányat közülük, és a lépéseket, amelyeket meg kell tennie, hogy megtudja, hogyan kell vízvezetékeket telepíteni egy fürdőszobában.

Első lépések a fűrdőszoba felújítása előtt:

Az első dolog, amit figyelembe kell vennie ahhoz, hogy tudja, hogyan kell a vízvezetékeket a fürdőszobában felszerelni, az a jelenlegi telepítés kora. Azt is tudni kell, hogy milyen anyagú csövek alkotják. Ennek oka, hogy attól függően, hogy melyikből készült, biztonsági okokból ki kell cserélni. Egyes, néhány évvel ezelőtt használt anyagok nem túl biztonságosak, és romolhatnak és korrodálódhatnak, ami meghibásodásokhoz és szivárgásokhoz vezethet.

Ez a helyzet az ólom- és a horganyzott acélcsövek esetében, amelyeket néhány évvel ezelőtt széles körben használtak. Manapság már alig használják vízvezeték-szerelésre. Tehát, ha a fürdőszobában, ahol a vízvezetékeket szeretné kicserélni, mindkét anyagból készült csövek vannak, habozás nélkül cserélje ki őket. Ugyanezt kell tennie, függetlenül attól, hogy a csövek milyen anyagból készültek, ha ez a berendezés több mint 15 éves. Vagy ha nem felel meg a hatályos előírásoknak.

Ha a berendezés nem rendelkezik elzárócsappal a víz áramlásának elzárására. Ez a csap elszigeteli a fürdőszobai áramkört az általános áramkörtől, és megakadályozza, hogy szivárgás és szivárgás esetén nagyobb meghibásodás következzen be. Ezért, ha a fürdőszobai berendezés nem rendelkezik ezzel a csappantyúval, akkor azt be kell szerelni.

Figyelembe kell venni a felújítás legmegfelelőbb időpontját is. Ahhoz, hogy tudjuk, hogyan kell megfelelően elvégezni a fürdőszobai vízvezeték-szerelést, figyelembe kell venni, hogy a fürdőszobát teljesen felújítják-e vagy sem. Azt is, hogy a fürdőszobai szerelvények elosztását meg kell-e változtatni. Végül meg kell vizsgálni, hogy a teljes létesítményt vagy csak egy részét kell-e megváltoztatni. És tudnia kell, hogy ha kicseréli a csempét vagy a fürdőszoba burkolatát, akkor a vízvezetékeket is ki kell cserélnie. Természetesen a reformot csak a megfelelő engedélyek megkérése után lehet végrehajtani.

Mit kell figyelembe venni a fürdőszobában?
Mindig szem előtt kell tartani, hogy a fürdőszobai elemekhez vizet szállító csövek útvonala, valamint azok elvezetése a lehető legegyszerűbb legyen. A lehető legrövidebbnek kell lenniük. A csövek anyagát is figyelembe kell venni, amikor a fürdőszobai vízvezeték-szerelés módját mérlegeljük.

Amellett, hogy nem lehet a fent említett anyagokból, óvatosnak kell lennie néhányuk keverésével is. Kerülni kell például a réz és az acél kombinációját a csövekben. Ez azért van így, mert az ebből a két anyagból készült csövek beépítése egy fürdőszobai berendezésbe felgyorsítja a csövek korrózióját. Napjainkban a műanyag csövek, mint például a térhálósított (PE-X), a többrétegű vagy a polibutilén (PB) csövek a legjobb megoldást jelentik a fémcsövekkel szemben.

Az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennie, ha azon gondolkodik, hogyan szerelje be a vízvezetékeket a fürdőszobában, a szagok kérdése. Biztos vagyok benne, hogy többször előfordult már, hogy egy fürdőszobába belépve kellemetlen szagokat fedezett fel. Ezek számos tényezőre vezethetők vissza, de sok esetben a rossz és/vagy rosszul megtervezett vízvezeték-szereléssel függnek össze.

A fürdőszobai vízvezeték-szerelés egyik alapvető pontja, hogy mindig szem előtt kell tartani, hogy a WC-t mindig a lehető legközelebb kell elhelyezni a lefolyóhoz, amely a lefolyócsövekbe öntött hulladék elszállításáért felelős.

A fürdőszobai vízvezeték-szerelésnél azt is szem előtt kell tartani, hogy a körfolyamat minden olyan pontját, amelyen keresztül a szennyvíz kering, szifonra kell csatlakoztatni, például a mosdókagylót, a bidét és a WC-t. Ez az az elem, amely megakadályozza a kellemetlen szagokat a fürdőszobában. Ha a szifon eltömődik vagy elzáródik, az rossz szagot okoz a helyiségben.

A kellemetlen szagok és dugulások elkerülése érdekében a csöveket enyhe lejtéssel kell felszerelni. Ha teljesen egyenesre fektetik őket, akkor a rajtuk átfolyó hulladék visszatartható. Ez bomlásuk során kellemetlen szagokat eredményezne. De a duguláshoz is. Ha csak 2%-kal vagy 3%-kal megdöntjük őket, elkerülhetjük ezeket az eltömődéseket. Egy másik figyelembe veendő szempont, hogy a nedvesség elkerülése érdekében a fürdőszobai körfolyamat csöveit hullámosított külső csövekkel vagy szigetelő csőszigeteléssel kell védeni.

Lefolyó csövek telepítése:
A fürdőszobában az egyik legbonyolultabb csővezeték a mosdócső. Az első dolog, amit meg kell tennie ahhoz, hogy be tudja szerelni, ha ez egy új telepítés, hogy egy függőleges vágást végezzen a falon. Ha csőcseréről van szó, akkor megspórolhatja, mert az már meg lesz csinálva. A kivágás elkészítéséhez figyelembe kell vennie a mosogató lefolyójának helyét és a telepíteni kívánt szifon modelljét. Ezután helyezzen be egy PVC-csövet két könyökkel mindkét végén a horonyba.

Az alsó könyök csatlakozik az ürítőcsőhöz, majd a lefolyócsőhöz. A felső könyök csatlakozik a mosogató szifonjához. Mivel már említettük, hogy a csöveket ferdén kell lefektetni, a PVC-cső alján lévő könyöknek kissé a nyomócső fölött kell lennie. Így a víz nem fog visszafelé folyni. Ha a cső merev, akkor lehet, hogy fel kell melegíteni, hogy rugalmas legyen, hogy alkalmazkodni tudjon a térhez, és a cső összeilleszthető legyen. Ha össze van kötve, ragassza össze a kötést PVC anyagokhoz való speciális ragasztóval. Ne öntsön vizet a mosogatóba, amíg az nincs jól bekötve.

A zuhany- vagy kádcsövek felszerelésekor ügyeljen arra, hogy a lefolyó kissé magasabb legyen, mint a lefolyócsőcsatlakozás. Ez lehetővé teszi, hogy a víz gond nélkül kifolyjon a csőből. Ennek a kifolyócsőnek a felszereléséhez ugyanúgy járjon el, mint a mosdókagyló kifolyócsövénél, és ragassza a lefolyócsőhöz.

A WC-csöveknél ellenőrizni kell, hogy hol van a vízbevezetés helye. Az ürítőcső az alsó részen található, egybeesik a WC kivezetésével. Fontos azonban arra is ügyelni, hogy a lefolyóként használt csőnek a faltól a cső tengelyéig valamivel több mint 20 centiméterre kell lennie. A mérést akkor kell elvégezni, amikor a fal már csempézett.

Miután a csövek csatlakoztatva vannak a szifonhoz, és a WC kivezetése is csatlakozik a vízkivezetéshez, már csak a szifon kivezetését kell a lefolyócsőhöz vagy a vízkivezetéshez csatlakoztatni. Ehhez egy 45 fokos könyököt kell használnia. Vannak más tippek és trükkök is, amelyekkel felújíthatja a WC-elvezető csöveket, de ezek csak egy részét képezik annak, hogyan kell elvégezni a fürdőszobai vízvezeték-szerelést.

A mai napon is dolgozunk itt:
Budapest!

Tuesday 01:59-kor!

Vízvezeték szerelés áraink
Oldal tetejére